Tijdlijn

oplopend sorteren
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop, krijgt de publieksprijs voor beste doop, en wint de prijs voor beste mannendans

"Back into the spotlight"
Doopmeester: Benoît Dossoine‎
Vice-doopmeester: Nene Bernaerts

De ludieke prijs was dit jaar "bekendste onbekendste toga" als verwijzing naar de VUB Poppoll categorie "onbekendste toga" die werd gewonnen door Benoît toen hij vice-praeses was (2 jaar voorheen).

19th november 2018
Trophy

WK behaalt de tweede plaats voor beste doop

"Lockdown, Fight for Freedom"
Doopmeester: Jeremy "Jerry" De Plecker
Vice-doopmeester: Veerke "Petite Plume" De Kock

De ludieke prijs voor deze doop was "Beste Dancing On Ice-variant".

WK behaalt de tweede plaats voor beste doop
Foto: WK schachten met enkele leden van het doopcomité op de Sint-Verhaegenviering, 18 november 2016
11th november 2016
Managerial

WK neemt eetautomaat in gebruik

WK neemt voor het eerst een eetautomaat in gebruik. Deze werd geplaatst in rotule 5 verdieping 4.


Bron: verslag bestuursvergadering 14/11/2016
november 2016
Managerial

De Wetenschappelijke Kring en de Cercle des Sciences organiseren samen de Jobday-Sciences

In 2015 stapte WK uit de samenwerking voor 'Bedrijvendag' met Infogroep (kring voor studenten Computerwetenschappen). Ter vervanging sloegen WK en de Cercle des Sciences (ULB) de handen in elkaar om de eerste gezamenlijke editie te organiseren van de Jobday-Sciences. De jobbeurs werd al jaarlijks georganiseerd door de CdS voor ULB studenten. De samenwerking met WK was een opportuniteit om het bereik van de jobbeurs te vergroten, alsook om de wetenschapsstudenten van de VUB beter te bedienen. De eerste gezamenlijke editie was een groot succes.

De Wetenschappelijke Kring en de Cercle des Sciences organiseren samen de Jobday-Sciences

Bron: Verslag WK bestuursvergadering 14/12/2015 - 22/02/2016
17th februari 2016
Managerial

Stamcafé De Confrater sluit permanent

De Confrater oftwel "Confi", gelegen op de Generaal Jacqueslaan 263 (1050 Elsene), was sinds 2005 het stamcafé van WK. Het café veranderde echter regelmatig van uitbater, waardoor het café soms voor lange periode gesloten bleef. In academiejaar 2011-2012 werd het stamcafé tijdelijk de "Draft Bar" op de Kroonlaan 231, 1050 Elsene. In academiejaar 2012-2013 was het stamcafé tijdelijk de nieuw-geopende sportbar "Ruck 'n Maul" op de Triomflaan 52, 1160 Oudergem. In de winter van 2015-2016 werd Confi omgevormd tot een Meltdown gaming-bar. Dit maakte een einde aan de periode waar Confi (wanneer beschikbaar) het stamcafé was van WK, aan het merk "De Confrater".

Stamcafé De Confrater sluit permanent
Foto: Logo van De Confrater
januari 2016
Party

Terreurdreiging Parijs gelast Duvel TD af

Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 kon Duvel TD niet doorgaan vanwege OCAD dreigingsniveau 4 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. WK organiseerde ter vervanging voor eigen leden "Lockdown TD" in toenmalig stamcafé De Confrater. Duvel TD werd verplaatst naar 10 Maart 2016.

26th november 2015
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

"The fall of power"
Doopmeester: Camille "Percolateur" Vandenbrande

In deze doop zaten impressionante decorstukken waaronder in de openingsscène een grootse, meerdelige Tiger tank met roterende koepel en waterkanon.

12th november 2015
Managerial

WK maakt WK-pins

Voor het eerst verkocht WK pins voor plaatsing op de klak. Door het minimalistische en tijdloze design (messing atoom met donkerpaarse koud-email vulling, PANTONE 2695 C) kon de pin ook gebruikt worden bij stijlvolle gelegenheden (bv. de Nacht van de Wetenschappen).

WK maakt WK-pins
Foto: WK pin op klak van WK lid
8th mei 2015
News

WK ontvangt Jan Jambon in "Café Corsari" op één

Leden van WK ontvingen vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Johan (Jan) Jambon in praatprogramma "Café Corsari". Jambon was in academiejaar 1981-1982 voorzitter van de Wetenschappelijke Kring, en schreef toen ook het huidige clublied.


18th november 2014
Trophy

WK behaalt de tweede plaats voor beste doop, en wint de publieksprijs voor beste doop

"Disney Doomed"
Doopmeester: Fernando Suarez Groen
Vice-doopmeester: Sam Van den Vonder

Naast een prachtig decor met veel grootse decorstukken, waaronder een openklapbaar sprookjesboek van 2,5m hoog, werd voor de eerste keer sinds lange tijd het concept van het "WK zwembad" terug ingevoerd. Dit is een zwembad uit strobalen, touw, en 'clash' dat men tijdens de pauze van de doop toegankelijk maakt om in te ravotten.

WK behaalt de tweede plaats voor beste doop, en wint de publieksprijs voor beste doop
Foto: Enkele schachten met doopcomité op de Nacht van de Wetenschappen, 24 april 2015
12th november 2014
Trophy

WK wint de prijs voor beste schachtinnendans

Doopmeester: Inge Hansen
Dans: Elyn Meert, Charlotte De Koninck, Florence Gossiaux

De dans had als thema "Candy" en maakte gebruik van een prachtige taart (groot decorstuk) die zowel diende als inkleding als dansoppervlak. Op het einde van de dans verscheen de doopmeester uit de taart.

november 2013
Managerial

De WK-hoodie kleurt voor het eerst paars

De kleur van de officiële WK-hoodie (of fleece) had voordien een donkerblauwe kleur, met een atoom op de linkerborst en WK-logo op de rug.

De WK-hoodie kleurt voor het eerst paars
Foto: WK op 'Dag van de Wetenschap', 24 november 2013, waar zij voor het eerst hun paarse pull droegen.
november 2013
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

Doopmeester: Felix "Flix" Van Cappellen

Voor- en tijdens de doop waren er veel problemen met de elektriciteit. Het was dan ook geen verrassing, maar wél een rampenscenario, dat de elektriciteit midden in de doop uitviel. Het licht en geluid kon alleen terug gerepareerd worden door een technicus die vanuit Antwerpen moest komen. Een uur lang werd er vanuit het schachtenkot voor een pikdonkere tent ambiance voorzien door de schachten. Ondanks alle tegenslag en vertragingen zorgde het enthousiasme van de schachten, tegen alle verwachtingen, alsnog voor de titel van beste doop.

WK wint de eerste plaats voor beste doop
Foto: Enkele schachten met doopcomité op de Nacht van de Wetenschappen, april 2013
november 2012
Party

Duvel TD afgelast door Rector VUB

Op 17 november 2011 overleed KUL-student Anthony Heureux op de Sint-Verhaegenviering van de Brusselse studenten. Als een teken van respect gelastte rector Paul De Knop (2008-2016) alle evenementen in de week na St-Vé af. Gezien de omstandigheden was deze beslissing zeer controversieel bij de studentenverenigingen van de VUB. WK organiseerde ter vervanging voor eigen leden een "Start Wearing Purple TD" in toenmalig stamcafé De Confrater, met gratis shotjes voor iedereen met paarse kleding. Er kwam geen Duvel TD in het tweede semester.


Bron: Verslag WK bestuursvergadering 21/11/2011
24th november 2011
Trophy

WK wint de prijs voor beste schachtendans, en behaalt de derde plaats voor beste doop

Doopmeester: Toon "Mario" De Bisschop
Dans: Isis Van Parijs, Lien Van Damme, Dieter Vandeneede

De dans gebruikte het thema "Angels & Demons" als ludieke insteek, en kreeg daarvoor ook de ludieke "Angels & Demons" prijs. 2011 was tevens het eerste jaar waar men prijzen uitreikte voor beste mannen- en vrouwendans.


Bron: Verslag WK bestuursvergadering 21/11/2011
11th november 2011
Managerial

WK en Infogroep organiseren samen "Bedrijvendag"

Kring voor studenten computerwetenschappen, Infogroep, organiseerde de jaarlijkse jobbeurs al voor studenten computerwetenschappen. De samenwerking met WK had als doel het bereik van de beurs te vergroten naar alle studenten van faculteit WE. De samenwerking werd beëindigd in 2015.

2nd maart 2011
Party

WK en Biotecho organiseren de eerste editie van Duvel TD in de tent

Duvel TD werd sinds 2002 georganiseerd door de vereniging voor Bio-Ingenieurs, Biotecho, in de BSG zaal. Door de populariteit van het evenement werd WK betrokken bij de organisatie en logistiek van de eerste editie van Duvel TD in de tent achter aula Q. Sindsdien zorgde een nauwe samenwerking tussen de twee kringen ervoor dat Duvel TD kon uitgroeien tot de meest begeerde en studentikoze TD van de VUB.

WK en Biotecho organiseren de eerste editie van Duvel TD in de tent
Foto: Poster voor Duvel TD 2010 die symbolisch is voor de samenwerking
25th november 2010
Managerial

E-mailadres "wk@vub.ac.be" wordt voor het eerst gebruikt

6th augustus 2009
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

Doopmeester: Maarten Devillé
Vice-doopmeester: Jef Vanparijs

november 2008
Party

De eerste editie van Tropical TD is een feit

WK organiseerde de eerste editie van Tropical TD (voor de eerste editie nog "TD Tropical") in de BSG zaal. Om zich te onderscheiden van andere TD's werd de hele zaal omgevormd tot een tropische jungle met planten, bamboe, en bloemen. Er was een speciale cocktailbar, ijsjes, kleurrijke bloemen uit crêpepapier, enz. Tropical TD is sindsdien een jaarlijkse gebeurtenis.

De eerste editie van Tropical TD is een feit
Foto: Poster van Tropical TD 2008

Bron: Verslag WK bestuursvergadering 03/03/2008, 17/03/2008, 14/04/2008
15th april 2008
Managerial

WK neemt drankautomaat in gebruik

De Coca-Cola automaat werd geplaatst op 4F naast het WK lokaal. In 2016 werd de automaat door ouderdom vervangen door eenzelfde model, en verplaatst naar rotule 5 (ook op verdieping 4).


Bron: Verslagen WK bestuursvergaderingen 02/10/2006, 30/10/2006
november 2006
Party

Eerste editie van de 'Wetenschapsquiz'

De eerste editie van de Wetenschapsquiz werd georganiseerd door de Wetenschappelijke Kring in samenwerking met de Polytechnische Kring.


Bron: Verslag WK bestuursvergadering 21/11/2005, 20/02/2006, 27/02/2006
6th maart 2006
Location

WK en Biotecho ruilen van lokaal

Naast het vaste kringlokaal in 4F110 maakte WK o.a. gebruik van lokaal 4F114 voor opslag en archief. Om de vraag van Biotecho aan de faculteit voor meer ruimte te beantwoorden ruilde zij hun toenmalig kringlokaal in het kleine 6G302 (6R6.2 in oude benaming) voor het grotere 4F114. Lokaal 6G302 blijft sindsdien gekend als "Bergkot" van WK.


Bron: Verslag WK bestuursvergadering 26/09/2005
september 2005
Trophy

WK behaalt de derde plaats voor beste doop

Doopmeester: Kathleen “Katje” Hens

november 2004
Location

WK neemt lokaal 4F112 in gebruik

Het lokaal dat bij de leden gekend staat als "Cursuskot" werd toegewezen door faculteit WE. Jarenlang werd het cursuskot gebruikt als verkooppunt van de WK cursusdienst (met regelmatige permanenties van bestuursleden), alsook als opslagplaats voor kring-attributen. De cursusdienst werd later ondergebracht bij het Cursusdienst platform van de Overkoepelende Studenten Dienst (OSD).


Bron: Verslag WK bestuursvergadering 27/09/2004
september 2004
Trophy

WK vestigt het wereldrecord "1km bierestafette in lijn"

A.d.h.v. 5 pré-selecties in café's Luigi's en Confrater werden 200 sterkte drinkers uitgekozen. Eens gewapend met 200 dorstige studenten werd elke pint 1 meter gepositioneerd van de vorige. Elke deelnemer dronk dus 5 keer één ad-fundum op één lijn. Het record werd gevestigd met een tijd van 58 minuten en 14 seconden. Het doel van de wereldrecordpoging was enerzijds het record vestigen, anderzijds een jaarlijks evenement creëren waar kringen de titel mogen verdedigen of veroveren. Naast de recordpoging werd tal van randanimatie voorzien, waaronder buikglijden, plateau-estafette, origineelste ad-fundum, en cantus-hamer slingeren. Achteraf organiseerde WK een "WK gaf er een lap op"-TD in de BSG zaal.

WK vestigt het wereldrecord "1km bierestafette in lijn"
Foto: Krantenartikel i.v.m. recordpoging

Bron: "Recordpoging bierestafette" (VUB archief) 2004, WK FINMOR (VUB archief) 2003-2004
4th maart 2004
Trophy

WK behaalt de tweede plaats voor beste doop

"Atlantits"
Doopmeester: Frederik Vanden Berghe
Vice-doopmeesters: Manu Haesaerts, Dieter "de Verschrikkelijke" Standaert


Bron: WK FINMOR 2002-2003 (VUB archief)
14th november 2002
Sport

WK behaalt de eerste plaats voor de zwemmarathon, en de tweede plaats voor de algemene sporttrofee

2001
Trophy

WK behaalt de derde plaats voor beste doop

"1001 nachten"
Doopmeester: John Ceuppens

Er werden 52 schachten gedoopt.

16th november 2000
Sport

WK behaalt de derde plaats sporttrofee

2000
Managerial

Officieuze ontbinding van de Wetenschappelijke Kring vzw

Op de Bijzonder Algemene Vergadering van 7 december 1998 werd gestemd over de ontbinding van de Wetenschappelijke Kring vzw, opgericht op 16 februari 1967. Dit kwam naar aanleiding van een gesprek met Patrick Steen (Vermoedelijk toenmalig directeur facility management) waaruit bleek dat WK verder moest als feitelijke vereniging, anders zouden zij subsidies mislopen. Op de BAV zelf gaf men als reden dat er een decreet bestaat dat zegt wanneer een VZW op de universiteit is gevestigd, een beheersovereenkomst moet gesloten worden waardoor 10% van de jaarlijkse winst wordt afgedragen aan de universiteit. Dit is niet nodig indien er een overeenkomst wordt gesloten tussen de universiteit en de vzw opdat zij diensten verlenen aan studenten. Deze overeenkomst bestond volgens de leden van WK echter niet. De vergadering stemde unaniem voor de Wetenschappelijke Kring als feitelijke vereniging. De Wetenschappelijke Kring vzw werd nooit officieel ontbonden.


Bron: WK FINMOR (VUB archief) 1998-1999, FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie
7th december 1998
Party

WK 'Beste Doop' Jubileumcantus

"5 jaar beste doop. Dat moet gevierd worden"

Ter ere van de 5-jarige overwinning van "beste doop" werd er een jubileumcantus georganiseerd met "extra lage prijzen 100BEF/150BEF" (vermoedelijk leden/niet-leden).


Bron: WK FINMOR (VUB archief) 1994-1995
16th januari 1995
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

Doopmeester: Len Lemeire

Men sprak van een attributen 2-daagse van 1 tot 3 november: "Omdat we weer voor beste doop willen, gaan we nu twee dagen zwoegen!" Dit werd gevolgd door nog een tweedaagse van 11 tot 13 november.


Bron: WK FINMOR (VUB archief) 1994-1995
november 1994
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

"Fly high in the midle-aged sky"
Doopmeester: Elke Deconinck

Bij deze doop was een eerste vermelding van een speciaal "Attributenweekend" van 11 tot 15 november 1993.

"Op en rond het WK lokaal werd een kamp opgezet. Er werd op 3 plaatsen tegelijk aan de attributen en het decor van de doop gewerkt. Er werd voor ontbijt en soep gezorgd. 's Avonds werd er gekookt. Gedurende het lange weekend werkten gemiddeld 12 personen constant aan de doop. Zelfs schachten hielpen mee."


Bron: WK FINMOR (VUB archief) 1993-1994
15th november 1993
Party

Eerste vermelding "TD: Ladies Night"

De Wetenschappelijke Kring organiseerde in 1993 (vermoedelijk) de eerste editie van "TD: Ladies Night". De toegangsprijs voor deze TD was gratis voor alle "vrouwen, meisjes, en travestieten". Ladies Night was een succes, en bleef de volgende jaren een terugkerend concept. De laatste editie werd georganiseerd op 17 november 1998.


Bron: WK FINMOR (VUB archief) 1992-1993 t.e.m. 1997-1998
1993
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

"Live Western"
Doopmeester: Bart De Breucker

Als opmerking plaatste men in het moreel verslag: "WK verkeert opnieuw in hogere sferen en sleept bijgevolg een paar vaten in de wacht" (als prijs voor de overwinning).


Bron: WK FINMOR (VUB archief) 1992-1993, 1993-1994
16th november 1992
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

Doopmeester: Pascale Casteels


Bron: WK FINMOR (VUB archief) 1991-1992
november 1991
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

Doopmeester: Bruno Huyssen

De eerste plaats werd uitzonderlijk gedeeld met het Vlaams Rechtsgenootschap (VRG). Om te vieren werd er een "Beste Doop Cantus" gehouden. Er werden 69 schachten gedoopt.


Bron: WK FINMOR (VUB archief) 1990-1991
30th oktober 1990
Managerial

WK heeft nieuw logo

Het logo dat anno 2017 nog steeds gekend staat als "het WK logo" werd in 1990 gebruikt als logo op de oktober-editie van WK publicatie "Schetenwapper". Het logo is een gevectoriseerde versie door Pierre Thienpont van het logo dat voorheen gebruikt werd. Door het vectorisatieproces werd het logo wat "strakker" in vergelijking met het ontwerp waarop deze gebaseerd werd.

WK heeft nieuw logo
Foto: Voorpagina van de Schetenwapper, editie oktober 1990

Bron: WK publicatie "Schetenwapper" editie oktober 1990 (VUB archief); Pierre Thienpont.
oktober 1990
Party

Eerste editie "Top 40 Cantus"

Het concept is hetzelfde als de "Top 50 Cantus" van 21/12/1989, maar dit jaar koos men voor slechts een top 40. De Top 40 Cantus blijft sindsdien een jaarlijkse WK traditie tot en met 10 maart 2004 (met uitzonderlijk geen editie in academiejaar 1998-1999)


Bron: WK FINMOR (VUB archief) 1989-2004
15th februari 1990
Party

Eerste vermelding "Top 50 Cantus"

In 1988 maakte men de eerste vermelding van een "Top 50 Cantus". Voor deze cantus werd via enquête zowel bij eigen leden als andere kringen een ranking samengesteld van de beste cantusliedjes. Op de cantus werd deze ranking chronologisch gezongen (m.a.w. van nummer 50 tot 1). Later werd dit concept vervangen door "Top 40 Cantus". Het is onbekend of dit de eerste editie was.


Bron: FINMOR WK (VUB archief) 1988-1989
21st december 1988
Managerial

Vermelding 'Athanor vzw' als de "verdienstelijke orde van WK"

Zowel in academiejaar 1988-1989 als 1989-1990 vermeldde men "Athanor vzw" als de "Orde van WK". De orde zou een vorm van alumni-werking/ouwe-zakken-werking zijn van WK die bestaat uit mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan WK. Over het ontstaan en het einde van de orde is op dit moment weinig gekend.


Bron: FINMOR WK (VUB archief) 1988-1989, 1989-1990
25th november 1988
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

"In de ban van de kring"
Doopmeester: Ramses Van Ryssen

WK doopte dit jaar 76 schachten. Tijdens de doop ging Frodo met de ring op zoek ging naar het laatste huis der elfen. Ter gelegenheid van de prijs kreeg WK 10 gratis spaghetti's in Café Obillyx op de Triomflaan 52, 1160 Oudergem.


Bron: De Moeial editie 7 maart 1989, FINMOR WK (VUB archief) 1988-1989; Jan Deconinck; Ramses Van Ryssen; Johan Van der Speeten
8th november 1988
Party

WK en CdS organiseren ter ere van hun 25-jarig en 50-jarig bestaan (resp.) een tentoonstelling van hun archief

Van 2 tot en met 10 november 1988 organiseerde de Wetenschappelijke Kring in samenwerking met zusterkring Cercle des Sciences een tentoonstelling op de ULB rond het archief van beide kringen. Hoewel de omstandigheden van de oprichting van WK zeer mysterieus zijn, bestaan er bronnen die aantonen dat de kring in 1988 al langer dan 25 jaar bestond. Volgens eigen schatting in het activiteitenverslag waren er 1500 bezoekers.


Bron: FINMOR WK (VUB archief) 1988-1989
2nd november 1988
Party

WK organiseert gratis optreden "The B-Tunes" (finalist Humo's Rock Ralley)

Als service naar eigen leden organiseerde WK een gratis optreden van band "The B-Tunes", die op de derde plaats eindigde van Humo's Rock Rally. Naar eigen schatting, zoals vermeld in het activiteitenverslag, waren er 1500 mensen aanwezig.


Bron: FINMOR WK (VUB archief) 1988-1989, Humo's Rock Rally 1988
13th juli 1988
Party

WK organiseert "Marathon TD"

Marathon TD was een evenement van 12u 's middags tot 7u de volgende dag, inclusief eten, cocktails, en ontbijtvoorzieningen in de ochtend.


Bron: FINMOR WK (VUB archief) 1987-1988
9th maart 1988
News

WK kringblad "Residu" verandert naar "Schetenwapper"

In 1987 verscheen de eerste publicatie van de Schetenwapper, maar de naam werd pas officieel vastgelegd in de statuten op de Algemene Vergadering van 30/04/1991. De voorganger van de Schetenwapper, "Residu", werd frequent gepubliceerd sinds 1965. Het is waarschijnlijk dat Residu al vóór 1965 regelmatig werd gepubliceerd aan de ULB. Als verklaring voor de naam "Schetenwapper" gaf men de volgende:

Misschien hebben velen zich afgevraagd vanwaar de naam "Schetenwapper" afkomstig is. Wel de uitleg is eenvoudig. De bedoeling dat we dit boekje uitbrengen is niet alleen om u te informeren welke gebeurtenissen u niet mag missen, maar ook om u te laten lachen. En als ge goe lacht, dan schudt ge met uwen buik, ja toch?! Wel, door dat schudden wordt de gasproduktie in uw darmen verhoogd, wat dan tot gevolg heeft dat ge scheten moet laten. Wanneer ge dit boekske uitgelezen hebt zult ge nu handiger (naargelang de plaats waar ge u bevindt), om deze scheten te verspreiden, dan dit bundeltje bladeren. M.a.w. om de scheten weg te wapperen. Let wel op! "De Schetenwapper" wordt niet uitgebracht om toiletpapier te besparen!

Nee, even serieus nu. Het woord "Schetenwapper" is een transformatie van het woord "wetenschapper": de letter 'w' en de letter 'sch' (deze laatste staat wel niet in ons alfabet, maar anders werd het te ingewikkeld en talen zijn nu eenmaal geen specialiteit van ons) worden gewoon omgewisseld.

WK kringblad "Residu" verandert naar "Schetenwapper"
Foto: Illustratie bij de uitleg van de naam 'Schetenwapper' (1e editie, 1987).

Bron: WK publicaties (VUB archief) 1987
1987
Managerial

WK en CdS maken nieuwe sticker

De sticker van 1984 werd snel vervangen (vermoedelijk in 1987) door een nieuw exemplaar dat meer lijkt op het huidige WK logo. Dit logo werd ontworpen door Walter Van den Panhuyzen (1938-1998), nonkel van WK-bestuurslid Tom Van den Panhuyzen. Walter was kunstenaar, gaf tekenles, en werkte in opdracht van stad Antwerpen. De filosofie achter de pijl naar het centrum is een "zoektocht naar de waarheid".

Rond 1990 werd het logo gevectorizeerd door Pierre Thienpont (op een "Atari ST") om makkelijker te gebruiken voor een nieuwe sticker en T-shirts. Zo is het logo ook wat "strakker" geworden.

Er werd rond deze periode ook een sticker gemaakt samen met zusterkring Cercle des Sciences ter ere van de 100e editie van St-V.

WK en CdS maken nieuwe sticker
Foto: Nieuwe WK sticker (links), WK-CdS sticker (rechts)

Bron: WK archief 1988-1989; Pierre Thienpont; Tom Van den Panhuyzen
1987
Party

Eerste editie van het galabal van de Wetenschappelijke Kring

Op 14 maart 1986 vond de eerste editie plaats van het galabal in hotel Panorama in Overijse. Pas in 1991 sprak men voor de eerste keer van de "Nacht van de Wetenschappen" als de naam van het galabal.


Bron: Archiefstukken Jacques Peckstadt; WK FINMOR (VUB archief) 1993-1994, 1994-1995
14th maart 1986
Trophy

WK wint de eerste plaats voor beste doop

Doopmeester: Jessica "Jessie" Feyen


Bron: "De Moeial" editie 7/03/1989
1986
Trophy

WK vestigt het wereldrecord "Bambadans" (de kusjesdans)

Met 36 uur non-stop kusjesdans verbrak de Wetenschappelijke Kring op dinsdag 18 en woensdag 19 december 1984 het wereldrecord dat reeds gevestigd stond op 12 uur. In Antwerpen trachtte een studentenvereniging het record ook te verbreken. Omdat men niet zeker was of zij het zouden opgeven na 12u of 24u, koos WK voor de zekerheid toch maar voor 36u kusjesdans. Hiervoor begon men al op 10 december intensief te trainen. De recordpoging begon dinsdag om 13u officieel met de kus van de rector, en liep tot donderdag 1u. Zowel dinsdag- als woensdagavond werd in BSG (waar de recordpoging plaatsvond) een TD georganiseerd. Tijdens de dag werd voedsel voorzien, gratis vaten, randanimatie door breakdancers, een "meisjes-disco-dansgroep", en een open wedstrijd limbodansen. De recordpoging haalde de voorpagina van krant "Het Laatste Nieuws" met titel "VUB draait 36 uren Bamba".

WK vestigt het wereldrecord "Bambadans" (de kusjesdans)
Foto: Krantenartikel "De Moeial"

Bron: WK Recordpoging Bambadans (VUB archief) 1984, WK FINMOR (VUB archief) 1984-1985, Foto: Artikel in De Moeial, uitgave van 11 december 1984, "Het Laatste Nieuws" (krant) "VUB draait 36 uren Bamba" in de editie van 19 december 1984.
18th december 1984
Managerial

WK maakt nieuwe sticker

Hoewel het onbekend is wanneer deze sticker voor het eerst in gebruik genomen werd, werd het academiejaar hiervoor (1983-1984) reeds een voorontwerp gemaakt voor een nieuwe sticker. Het is onbekend of het voorontwerp (dat hier niet op leek) zou dienen als vervanging voor deze sticker, of uiteindelijk leidde tot dit ontwerp.

WK maakt nieuwe sticker
Foto: Sticker die plakt op het logboek van de recordpoging Bambadans (1984)

Bron: Logboek WK recordpoging Bambadans, 1984 (VUB archief)
1984
Party

Eerste vermelding WK Barbecue

De eerstgevonden vermelding van WK barbecue was al in 1982. In academiejaar 1988-1989 sprak men al over 300 aanwezigen, dus het is het aannemelijk dat het success van editie '88 reeds verder bouwde op een lange geschiedenis die verder teruggaat dan 1982. Editie '82 van de barbecue werd gehouden (door slecht weer) in de parking van garages B & C, maar bij zonnig weer vond de barbecue plaats op het grasveld achter aula Q, waar anno 2017 de tent staat. Het aantal gasten van WK Barbecue schommelde jaar na jaar tussen de 250 en 400.


Bron: FINMOR WK (archief BSG) 1992-1993
1982
Person

WK Pro-senior Nick Trachet sticht de Folklore Academie

Samen met Hugo Van Schandevijl en Hendrik Daems sticht Nick Trachet (voorzitter WK 1980-1981) de Folklore Academie aan de VUB, een 'academie' die instaat voor het bewaren van de studentikoze tradities en de folklore aan de VUB.


1981
Managerial

Gebruik van nieuwe WK sticker

De sticker werd geplakt op de voorpagina van WK publicatie "Residu" (editie november 1969). Het is onbekend of deze sticker al eerder werd gebruikt, wat de oorsprong ervan is, of wanneer hij werd vervangen. Echter is het aannemelijk dat de sticker in '69 voor het eerst werd gebruikt bij de officiële oprichting van de Vrije Universiteit Brussel.

Gebruik van nieuwe WK sticker

Bron: WK publicatie "Residu" editie november 1969 (VUB archief)
november 1969
Managerial

Oprichting van de 'Wetenschappelijke Kring vzw'

De 'Wetenschappelijke Kring vzw' werd opgericht met als hoofdzetel de Johannalaan 38, 1050 Elsene. Vermits deze is gelegen aan ULB campus Solbosch, was hier vermoedelijk het toenmalige kringlokaal.


16th februari 1967
Managerial

Vermelding van de 'Kring der Wetenschappen' bij BSG

De 'Kring der Wetenschappen' werd 20 jaar vóór de oprichting van de Vrije Universiteit Brussel reeds vermeld als erkende facultaire kring in de statuten van het Brussels StudentenGenootschap (BSG).


Bron: Statuten BSG 1950-1951, art. 4 (VUB Archief)
1950
Managerial

Oprichting van de 'Kring der Wetenschappen'

In 1949 werd de Wetenschappelijke Kring (toen 'Kring der Wetenschappen') opgericht als de Nederlandstalige tegenhanger van de Cercle des Sciences (ULB). Het is onbekend in welke mate de kring al vóór 1949 actief was.

1949